Prowadząc biznes, zwłaszcza gastronomiczny, należy pamiętać o dziesiątkach drobnych rzeczy, które razem składają się na prawidłowe funkcjonowanie całej firmy. W przypadku restauracji, hotelów, czy sali weselnych tego typu drobnych rzeczy jest bardzo wiele. Do najistotniejszej natomiast należy dbanie o higienie oraz prawidłowe działanie sprzętów.

Przegląd sprzętów AGD co kilka miesięcy

Nie da się przygotowywać posiłków bez prawidłowo działającej lodówki, pieca, kuchenki, zmywarki. Każdy z tych sprzętów jest każdego dnia bardzo intensywnie eksploatowany i, czy tego chcemy, czy nie, ulega zużyciu. Jakakolwiek awaria może na wiele godzin wstrzymać pracę. Dlatego niezwykle istotne jest to, by nie czekać, aż awaria się pojawi, tylko regularnie, jak zaleca producent, dokonywać przeglądu wszystkich sprzętów. Zwłaszcza tych, które używane są w sposób bardzo intensywny każdego dnia. W lokalach gastronomicznych warto je wykonywać, nawet co kilka miesięcy, dzięki czemu możliwe jest całkowite wyeliminowanie ewentualnych awarii.

Separatory – czyszczenie i serwis

Elementem, który wymaga szczególnej uwagi, są separatory. Ich zadaniem jest oddzielanie z nieczystości tłuszczów, olejów i innych substancji ropopochodnych, aby nie przedostały się do kanalizacji. Działa na zasadzie wykorzystania różnicy w ciężkości cieczy. Jak łatwo się domyślić, systemy te mogą ulegać częstemu zapchaniu, bo jest dość oczywiste, biorąc pod uwagę fakt, iż tłuszcz jest dużo cięższych i gęstszy niż woda. Separatory w zależności od intensywności użytkowania powinny być serwisowane co najmniej raz na pół roku. Jeśli ilość odpadów jest bardzo duża to co dwa miesiące. Nie da się zapobiec zanieczyszczeniom separatorów, natomiast można zapobiec zatykaniu się. Wystarczy je regularnie czyścić. Często wielu przedsiębiorców nie zdaje sobie sprawy z powagi tego przedsięwzięcia i czeka, aż urządzenie całkowicie przestanie spełniać swoje zadanie. Dopiero wtedy wzywa serwis separatorów. Niestety naraża się tym samym na koszty związane z czyszczeniem separatora oraz na straty spowodowane przerwami w funkcjonowaniu kuchni. Czyszczenie bowiem jest pracochłonne, konieczne jest wypompowanie całej wody, wybranie zalegających resztek tłuszczu i ponowne wpuszczenie wody. Cały proces, w zależności od wielkości całej kanalizacji, może trwać nawet kilka godzin. Dlatego w tym przypadku czyszczenie separatorów powinno być ostatecznością. Lepiej postawić na regularny serwis, który zadba o to, by wszystko działało bezawaryjnie.